Tuesday, November 13, 2007

Suara Lantang Melayu....Bagaimana Perlaksanaan Di Laksanakan???


Banyak isu yang dibangkitkan ketika Perhimpunan UMNO yang lalu (7-9 November 2007). Aku ucapkan tahniah kepada semua perwakilan yang hadir lebih2 lagi yang di calonkan oleh perwakilan bahagian masing-masing untuk mendengar, menganalisa dan melaksanakan apabila pulang kebahagian masing-masing. Sebagai pemerhati aku akrab mendengar dan memerhatikan tingkah laku bangsa aku yang mewakili Melayu keseluruhannya samada di TV mahupun di perkampungan PWTC.

Antara isu yang ingin aku kongsi bersama adalah Rasuah. Kerana rasuahlah pelbagai isu yang dibangkitkan sentiasa akan diulang-ulangkan, macam tidak ada penyelesaian atau pun tidak ada 'pull stop'. Isu pekerja asing kali ini lebih panas diperbincangkan, ketagihan majikan mengambil pekerja-pekerja asing sudah menjadi lumrah. Majikan berkata produktiviti pekerja tempatan jika dibandingkan dengan pekerja asing amatlah jauh bezanya. Dengan bayaran gaji yang jauh lebih murah pekerja asing juga dapat bekerja lebih masa.

Kebanjiran pekerja asing ni dah jadi macam 'virus HIV' kat negara kita. Kegharaihan warga asing nak datang ke negara kita bukan saja dapat membawa pulang hasil mahsul kita tetapi dapat merosakkan budaya dan adab resam kita dan bermacam2 lagi.

Apa yang aku nampak adalah kegagalan kerajaan memantau dan kurang keberkesanan penguatkuasaannya atau ada dalang disebalik kebanjiran pekerja asing yang hanya mementingkan diri sendiri. Bayangkan kalau kita mengambil pekerja asing dari Bangladesh kita boleh dapat antara RM1,200.00 - RM1,400.00. Siapa tak nak jadi 'runner' bangla?

Seperkara lagi warga asing yang datangnya dari negara China yang sekarang ni banyak memberikan perkhidmatan macam-macam, faham-faham sendiri, apa khidmat bakti mereka? ramai juga bangsa aku menyokong pendatang ini yang hanya mengunakan pass visit. Takkan lah penguatkuasa tak nampak dan perasan atau buat2 tak nampak?

Kelantangan bangsa aku berhujah memang aku hormati....tapiiiiiii.......terlaksana ke yang kita lantangkan?

Tunggu isu lain pulak lain kali