Monday, April 28, 2008

ORANG MELAYU KENA BERANI BERCAKAP BUKAN MENGATA

Saban hari aku termenung memikirkan nasib bangsa aku yang semakin lama semakin mundur dari memikirkan sesuatu yang lebih baik atau memikirkan sesuatu yang terbaik untuk jenerasi anak bangsa yang di katakan melayu. Ramai di kalangan pemimpin melayu yang ada sekarang petah dan lantang bercakap dan boleh mengegarkan sanubari sehingga menjadikan semangat yang berkobar-kobar hanya seketika sahaja. Bak kata orang bagaikan pukulan gendang yang menyeronokkan atau sedap di dengar tetapi dalamnya tetap kosong.

Orang Melayu jenerasi sekarang bukan lagi jenerasi Melayu dahulu yang sanggup berkorban apa sahaja demi perjuangan, tetapi jenerasi melayu sekarang berlandaskan semangat kebendaan dan sanggup berkorban apa sahaja demi kepentingan diri sendiri. Jenerasi Melayu sekarang tidak hiraukan untuk mempertahankan masa depan anak bangsa yang akan menerajui negara ini, malah tidak hirau dan memperdulikan apa yang akan terjadi pada bangsanya sendiri asalkan dia dan keluarganya selamat.

Pemimpin Melayu sekarang hanya angkuh membuat dasar, tapi dasar yang di buat sebenarnya menghancurkan bangsa Melayu itu sendiri. Dasar yang di buat hanyalah sebagai wayang kulit yang di sebaliknya ada udang di sebalik batu. Nah sekarang apa dah jadi dengan kepercayaan rakyat dengan kerajaan yang di katakan gemilang, cemerlang dan terbilang. Kenapa Melayu berpecah dan tidak bersatu padu, adakah pemimpin kita yang ada sekarang menunjukkan sikap telus dan keterbukaan. Keikhlasan pemimpin untuk berkhidmat untuk rakyat adalah tipu belaka.

Pemimpin Melayu begitu megah untuk di sambut apabila turun berjumpa rakyat jelata. Apakah protokol sedemikian boleh mendatangkan hasil atau kesan mendalam kepada rakyat atau yang di katakan protokol itu suatu pembaziran. Secara peribadi saya mengharapkan kepimpinan yang ada sekarang tak perlu lagi berprotokol. Apa bezanya kita semua? Turunlah berjumpa rakyat secara jujur dan ikhlas, tak perlu di sambut dengan iringan kompang dan longgokan bunga manggar serta bena semata untuk menyambut pemimpin yang datang hanya sejam dua, lepas tu balik ke hotel atau naik helikopter balik ke KL. Rakyat yang datang berpeluh tak dapat apa. Apa guna semuanya ini. Terfikir juga aku Nabi Muhammad dahulunya berprotokol ke?

UMNO akan runtuh dari bangunan yang kukuh selama 60 tahun. Retakan dari tiang-tiang yang di dirikan oleh kepimpinan perjuangan dahulu tidak di jaga dengan betul. Adakah UMNO relevan dihati rakyat Malaysia. Kemana hala tuju bangsa ku yang di katakan Melayu?