Thursday, October 23, 2008

RASUAH DI DALAM PARTI ATAU DI KENALI SEBAGAI POLITIK WANG

Aku sungguh terkejut apabila para perwakilan dari UMNO cawangan yang hendak menghadiri Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Gelang Patah kali ke 14 memberitahu aku mereka menerima RM500.00 hingga RM1,000.00 setiap perwakilan bagi menyokong untuk mengundi Ketua Bahagian, Timbalan Ketua Bahagian, Naib Ketua Bahagian, AJK dan juga G7 bagi menentukan kepimpinan UMNO Bahagian Gelang Patah.

Adakah ini satu pertandingan yang sihat ditunjukkan kepada ahli-ahli UMNO dan rakyat jelata? Adakah ini satu perjuangan atau satu perjuangan yang hanya mementingkan kepentingan diri dan periuk nasi mereka yang berkobar-kobar untuk memimpin?

Adakah pemimpin yang dipilih nanti benar-benar ikhlas didalam perjuangan mereka untuk bangsa, agama dan tanah air?

Politik Wang atau Rasuah Politik ini makin menjadi-jadi dan apa yang aku lihat tiada segan silu bagi pemberi rasuah dan penerima rasuah. Kesukaan penerima rasuah politik ini seolah-olah menunjukkan kepada ahli-ahli sebagai satu percaturan yang perlu bagi menentukan kepimpinan UMNO Bahagian. Adakah ini yang dinamakan Parti Politik Melayu Terkini?

Dari apa yang aku dengar baik di lobi hotel, di kedai mamak mahu pun SMS, ahli-ahli UMNO mula bercakap-cakap dan mengatakan bahawa sekarang ini kalau nak bertanding pemeriksa kira-kira pun kalau tak ada duit jangan haraplah nak menang.

Ini baru peringkat UMNO Bahagian belum lagi peringkat UMNO Pusat. Dari apa yang aku dengar juga untuk memilih pencalonan Ketua Pemuda Malaysia dan Naib Ketua Pemuda Malaysia pun ada 'Jeneral-Jeneral' atau Agen-Agen yang telah di lantik untuk memastikan pencalonan mereka mendapat pencalonan. Untuk mendapatkan pencalonan tersebut ada yang dikatakan sanggup memberi antara RM500.00 hingga RM30,000.00 (kesahihan belum dapat di pastikan)

Wal hasil sekiranya Rasuah Politik ini tidak di bendung, aku merasakan PRU13 amat sukar bagi kita UMNO menebus balik maruah UMNO, kerana pemimpin yang suka memberi rasuah dan ahli-ahli yang menerima rasuah tidak akan mempunyai semangat perjuangan yang ikhlas, akhirnya UMNO akan di gadai oleh para pemimpin komeng yang mementingkan diri bukan untuk bangsa, agama dan tanah air.

LU FIKIRLAH SENDIRI WAHAI PEMIMPIN KOMENG (PEMBERI RASUAH) DAN AHLI-AHLI KOMENG (PENERIMA RASUAH) YANG BERSELINDUNG DI SEBALIK UMNO

Wednesday, October 15, 2008

LAYAKKAH KHAIRY DAN REZAL MEMIMPIN PEMUDA UMNO?

Seronok juga aku mengikuti pencalonan-pencalonan bagi menentukan kepimpinan UMNO baik diperingkat UMNO Bahagian mahupun Pusat.
Bakal pemimpin yang petah bercakap dan mengolah kiasan tidak semestinya boleh memimpin dan diterima bulat-bulat oleh jenerasi muda rakyat Malaysia walaupun dah berpengalaman sebagai Naib Ketua di peringkat pusat mahupun SUPOL seseorang Menteri. Pengaruh ataupun kekuatan bukan ukuran perjuangan agama, bangsa dan tanah air.
Bagi aku KJ belum layak lagi untuk menerajui Pemuda Malaysia apatah lagi gandingan beliau dengan Rezal Merican. Apakah sumbangan bakti yang telah ditunjukkan kepada UMNO keseluruhannya? Hanya kroni-kroni mereka atau jeneral-jeneral kempen mereka yang petah boleh menjawab dan mencuba sedaya upaya mempengaruhi agenda kempen mereka.
Bolehkah KJ atau Rezal bersama-sama duduk semeja dengan ahli-ahli UMNO yang tidak berjawatan berbincang dan menerima pendapat ahli-ahli bawahan yang tidak berkuasa langsung dalam parti?
Sama-samalah kita nilaikan pemimpin yang layak menerajui Pemuda.
Bagi aku Mukhriz dan Razali Ibrahim lebih layak menerajui Pemuda Malaysia kerana sikap mereka yang rendah diri ketika berbincang dan menerima pandangan akar umbi dan pengalaman mereka juga perlu diambil kira.
Kelatangan dan keberanian MM dan RI menyuarakan pandangan serta menegur para pemimpin membuktikan mereka ini bukan 'yes man' dan cara mereka mengatasi sesuatu isu adalah 'mileage' yang terbaik untuk kita memilih mereka berdua sebagai bakal pemimpin jenerasi muda rakyat Malaysia.
Yang penting bagi aku MM dan RI jangan lupakan perjuangan agama Islam, bangsa Melayu dan tanah air.
Aku menasihati MM & RI supaya kembalikan maruah bangsa Melayu dan agama Islam. Cari jalan bagaimana pendidikan dan ekonomi Melayu dikukuhkan dan hendaklah di utamakan dalam perjuangan. Jangan utamakan kepentingan diri dan juga keluarga.
Kalau nak berpolitik, fokuskan nawaitu kita pada perjuangan dan jangan sesekali lupa daratan dan berpaling dari memperjuangkan nasib bangsa, agama dan tanah air.
Hapuskan sama sekali jenerasi muda Melayu yang liar-liar sebagai agenda dan wadah perjuangan Pemuda, kembalikan dan pulihkan semangat anak-anak Melayu yang telah tercemar selama ini. Seperkara lagi jangan sesekali menghadiahkan penyapu kepada sesiapapun sekiranya orang-orang bawahan tidak mempunyai prestasi yang baik. Gunakan kebijaksanaan dan akal fikiran yang Allah SWT kurniakan kepada kita.
Aku tetap aku, dan ini pandangan aku untuk Pemuda Malaysia.

Monday, October 13, 2008

GANDINGAN MANTAP DATO' SERI MOHD NAJIB TUN HAJI ABDUL RAZAK DAN TAN SRI MUHYIDIN YASSIN AKAN DAPAT MEMULIHKAN KEMBALI MARUAH ISLAM DAN MELAYU

Gandingan yang di nantikan ini amat bermakna buat ahli-ahli UMNO dan rakyat jelata khususnya bangsaku Melayu yang beragama Islam. Kita mahukan pemimpin yang mempunyai bekalan pengalaman yang boleh mentadbir tanah air dan yang penting sanggup menerima pandangan dan keluhan akar umbi.

Aku berharap para pemimpin UMNO yang akan dilantik kelak oleh akar umbi baik diperingkat cawangan, bahagian mahu pun MKT menjadikan UMNO sebagai satu pusat bagaimana dapat mengembalikan maruah bangsa melayu dan Islam yang akhir-akhir ini tercemar dik kerana kelemahan didalam mentadbirkan UMNO.

Kronisme dan amalan bodek-membodek hendaklah di buang dan di kikis sama sekali. Ahli-ahli UMNO hendaklah dibela dan diberikan 'priority' dalam perjuangan UMNO. Ahli-ahli UMNO hendaklah di angkat mertabatnya supaya keahliannya di benar-benar bermutu. Kita tidak mengharapkan ramainya ahli UMNO tetapi kita mengharapkan ahli UMNO yang benar-benar menghayati perjuangan bangsa Melayu dulu, kini dan selamanya.

Ahli-ahli UMNO yang di ibaratkan seperti lalang hendaklah di cantas kerana mereka inilah yang akan menjadi perosak UMNO. Ahli-ahli lalang ini niatnya hanyalah menjaga kepentingan diri sendiri sehingga sanggup mengunakan wang ringgit asalkan mereka dapat bertapak diperingkat atasan.

Mereka akan mencari populariti murahan dan sanggup mendidik ahli-ahli UMNO mengamalkan RASUAH @ Politik Wang.

Aku mendoakan Dato Seri Mohd Najib dan Tan Sri Muhyidin Yassin dapat mengepalai UMNO dengan bijaksana dan menerima pandangan ahli-ahli akar umbi dengan tidak mengira status samada ahli-ahli tersebut mempunyai jawatan ataupun tidak. Kita mahukan ahli-ahli UMNO yang berkualiti dan menjadi teladan kepada semua lapisan rakyat khususnya orang-orang Melayu yang sudah melupai asal usulnya.

Sehingga hari ini ahli-ahli lalang yang dahulunya berpaksikan kepada satu pihak sekarang dah mula menyengetkan paksinya kepada siapakah 'team' yang akan menerajui UMNO.

Bagi jawatan Naib Presiden, aku rasa ahli-ahli UMNO dapat menilai siapa yang boleh bekerja dan di ketengahkan untuk menerajui orang nombor tiga parti. Bagi aku biarlah UMNO Bahagian dan para perwakilan yang bijaksana menentukan jawatan tersebut sebagai jambatan untuk menguji kebolehan.

Seperkara lagi, pandangan peribadi aku, mereka / pemimpin tertinggi UMNO yang pernah mempunyai kes wajiblah mengundurkan diri. Buat apa aku sebagai ahli UMNO memilih ketua yang dah ada kes untuk menjadi ketua aku? aku bimbang mereka ini menjadi kacang lupakan kulit. Sedar mahupun tidak mereka-mereka ini akan mengujudkan kroni-kroni mereka yang sama haluan dan akhirnya akan melemahkan organisasi UMNO khususnya orang-orang Melayu.

Buat Pemuda UMNO, KJ masih belum layak untuk menerajui Pemuda UMNO. KJ tidak mempunyai pengalaman langsung diperingkat akar umbi. Pemuda yang memilih KJ hanyalah kerana Pak Lah berkuasa. Sekarang ni kita dapat lihat pencalonan KJ tidak gah seperti dahulu. Jenerasi muda UMNO hendaklah di didik dengan semangat perjuangan yang benar-benar ikhlas, bukan di belai dengan wang ringgit. Pengalaman aku, semasa PRU12, semangat pemuda tidak seperti semangat parti lawan, ada duit ada kerja, tak ada duit duduk tunggu dan lihat. Nak pasang poster pun liat sehinggakan kita membayar kontraktor-kontraktor untuk memasang poster2. Adakah ini semangat yang kita laung-laungkan?

Bagi jawatan Naib Pemuda bagi aku YB Razali Ibrahim adalah tokoh jenerasi pemuda UMNO yang berwibawa dan hendaklah digandingkan dengan MM. Bagi aku Rezal Merican belum lagi layak untuk menjadi orang nombor dua Pemuda UMNO. Tak pernah aku lihat Rezal turun ke akar umbi dan kalau turun pun hanya berjumpa ahli-ahli yang yang ada kepentingan. Bagi aku Razali Ibrahim mempunyai ketokohan tersendiri dan beliau seorang yang berani menyuarakan pandangan akar umbi.

Wahai ahli-ahli UMNO, jadikanlah pemilihan UMNO pada bulan Mac yang akan datang satu pemilihan yang benar-benar membawa pengertian kepada seluruh ahli-ahli UMNO khasnya bangsa Melayu. Para Perwakilan akan di uji Allah SWT dengan wang ringgit di saat-saat akhir, nasihat aku sekiranya ini berlaku, lapurkan terus kepada Lembaga Disiplin supaya amalan politik wang ini dapat dibenteras sama sekali. Sekiranya ini berlaku juga.......UMNO akan terus di landa ujian yang amat dasyat dari Allah SWT. Ikhlaskan diri dan undilah dengan bijaksana.